Ve Vyškově piknikovali na podporu pěstitelů
Na více než 190 místech po celé České republice se v sobotu 11. května 2019 uskutečnil piknik na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny, a solidaritu s nimi. Tradičně se přidal i Vyškov, kde akce proběhla před Knihovnou Karla Dvořáčka. Sešlo se na ní 52 osob, dva medvědi a jeden hlemýžď. Atmosféra byla pohodová, jídlo chutné, počasí slunečné.
Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.
Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že jim není lhostejné, kdo a za jakých podmínek vypěstoval naše potraviny a suroviny pro jejich výrobu. Jsme rádi, že zájem společnosti o udržitelný způsob života a etickou spotřebu se v poslední době zvyšuje. To se projevuje mimo jiné i nárůstem počtu míst, kde lidé Férovou snídani pořádají,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.
Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Koncem loňského roku jsem navštívil několik fairtradových družstev pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny a přímo od tamějších lidí slyšel, jaké přínosy pro ně spravedlivý obchod má. Například v obci Krezoukoue díky fairtradovému příplatku mohli postavit novou budovu školy, tamější družstvo zajišťuje pěstitelům také sazenice, nakupuje pro společnou potřebu sklady, nákladní auta, motorky a mačety. Přispívá na stavby škol a na léky lidem ve vesnicích. Členové družstva také sami rozhodli o financování stavby zdravotního střediska a placení lékařské péče v pro všechny členy družstva a jejich rodiny,“ popisuje Stanislav Komínek.
Fairtrade jako jedna z etických certifikací má ale pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i vzdělávání, které pěstitelům umožňuje zvyšovat efektivitu, šetrněji využívat přírodní zdroje a získat základní dovednosti potřebné pro úspěšnou správu družstev a obchodování.
Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.
Kontakt:
Zdeňka Adlerová, KKD Vyškov, adlerova@kkdvyskov.cz
Stanislav Komínek, koordinátor Férové snídaně, stanislav.kominek@fairtrade-cesko.cz, 774 737 176
Systém Fairtrade a známka FAIRTRADE
Známka FAIRTRADE označuje výrobky, které splňují sociální, ekonomické a environmentální standardy nastavené mezinárodní organizací Fairtrade International. Zákazníky informuje o tom, že pěstitelé dostali za svou práci spravedlivou a stabilní výkupní cenu, která pokrývá náklady na udržitelné pěstování. Nákupem výrobků s označením FAIRTRADE tak zákazníci přispívají ke zlepšování životních podmínek drobných pěstitelů v zemích globálního Jihu (takzvaných rozvojových zemích). Kromě odpovídající výkupní ceny dostávají pěstitelé zapojení do systému Fairtrade ještě fairtradový příplatek, který mohou použít k investicím do rozvoje svých farem a svých komunit, a to na základě demokratického rozhodování členů komunity.
Foto Mirek Procházka