Čteme, posloucháme a doporučujeme 1-6/2013

readingSluníčko si s námi stále hraje na schovávanou. Zřejmě letos budeme muset využít každé chvilky, kdy nebude pršet, a vyrazit na čerstvý vzduch. Kyslík totiž mozek potřebuje i ke čtení – aby vnímal text a dokázal jej přetvořit v obrazy ve vaší mysli. Kniha je skutečně dobrý přítel: poradí, poučí, pobaví a zejména vás zavede do nevídaně barevných světů. Vyberte si u nás, kterýkoli chcete…

Sylva2

Emíre Khidayer – Život po arabsku

Láká vás mentalita a kultura zemí Blízkého východu? Knížka bývalé slovenské diplomatky vám určitě rozšíří obzory. Rozebírá nejrůznější aspekty všedního života v arabských zemích – náboženskými svátky počínaje a vzděláním konče. Všímá si hodně rodinného života a mezilidských vztahů, samozřejmě nechybí kapitoly o módě, gastronomii, zábavě… Pokud se chystáte do těchto exotických končin o prázdninách vycestovat, neměl by Život po arabsku chybět ve vašem kufru.

Mgr. Sylva Cidlinská

zdenka

Josef Frais – Penzion pro svobodné dámy

Komedii Seana O´Caseyho Penzion pro svobodné pány znají mnozí z kin (1967, Jiří Krejčík,  v hl. rolích Abrhám, Janžurová, Hrzán), nebo z divadelních prken (Abrhám, Menzel, Kodet). Román letos zesnulého Josefa Fraise asi málokdo. Autor popisuje radosti a strasti tehdejších (napsáno v roce 1986) emancipovaných žen, žijících v panelovém “penzionu” Libuše. Jejich dny a večery jsou obtíženy samotou a čekáním na chvíli, která vše změní. V tom “čekání” se poněkud liší od současných žen-single. Frais však dokáže pohlédnout na mnohdy velice složité životní problémy svých hrdinů s humorem.

Zdeňka Adlerová

zdenka

Juraj Šebo – O socialismu s láskou

Románů o předlistopadové době (i filmů) je již mnoho a je těžké přijít s něčím originálním. Kniha Juraje Šeba taková určitě je. Nenechte se mýlit titulem knihy. Nejde o žádné nostalgické vzpomínání se zamáčknutou slzou v oku. Autor chce jen připomenout, že každá doba má své a v každé žijí obyčejní lidé se svými radostmi i strastmi. Naleznete zde i spoustu osobních historek. Např.:

„Byla to doba plná protikladů. Jako teenager jsem nosil načesaný elvisovský účes, úzké kalhoty a švédské košile, ale zároveň jsem sbíral svaté obrázky, poslouchal Laxík a četl ruský Ogoňok. Všude se propagoval třídní přístup k řešení společenských problémů. Někteří svůj třídní přístup projevovali třeba tím, že prosadili na maturitní tablo i fotografii školníka. Když jsme se na hodinách dějepisu dozvěděli, že motorem dějin je třídní boj, po vyučování jsme pravidelně vyvolávali rvačky s kluky z 8.C. I když tento nelítostný boj způsobil několik zranění, byli jsme spokojení, že jdeme s dobou. K dosažení „vznešeného“ cíle budování beztřídní společnosti jsme přistupovali se vší vážností. Balili jsme holky z nižších tříd.“

V našem fondu najdete také Šebovu knihu Zlatá léta šedesátá.

Zdeňka Adlerová

zdenka

Haruki Murakami – 1Q84

“Osamělost, míjení se, odlidštěné Tokio, hudba, která má tak jako v každém Murakamiho díle „zvláštní význam“, výjimečné postavy s výjimečnými osudy, barvitě předkládaný sex, včetně lesbického – v 1Q84 nechybí nic, co k Murakamimu patří a co u něj jeho čtenáři rádi nacházejí. Výsledný dojem? Ano, 1Q84 lze označit jako dosud nejlepší a nejvyzrálejší Murakamiho dílo, které se dá se číst jako netradiční milostný příběh stejně jako netradiční detektivka, ve které realitu našeho světa doplňuje a rozšiřuje realita světa, do kterého se člověk dostane tajemným průchodem v dálnici a v němž se střetává, podobně jako ve světě našem, svoboda člověka s náboženskou intolerancí a snahou menšiny ovládnout davy.”

Nenapsala bych to lépe. Snad jen dvě slova: Skvělé, doporučuji! Celá recenze zde.

Ivana Hutařová – Matylda na stopě 1 – Jedna vražda stačí

Spisovatelů je mnoho a ani knihovnice nemá šanci přečíst všechny. Stává se mi proto, že vezmu do ruky knihu autora jen proto, že právě zemřel… Ivanu Hutařovou jsem znala “na dálku” co by kolegyni. Dlouhá léta se profesně zabývala problematikou literatury pro děti a mládež a dětské četby nejen u nás, ale i ve světě. Až nyní jsem se dověděla, že také psala knihy – o Františkovi Nepilovi, Slávce Budínové, osudech dětí našich prezidentů a mimo jiné také detektivky-nedetektivky Matylda na stopě 1 a 2. Hledáte-li knížky do dovolenkového zavazadla, tyto jsou ty pravé. Pokračování se už bohužel nedovíme…

Zdeňka Adlerová

Víte, že:
Novelou autorského zákona č. 122/2000 Sb. z roku 2006 byla Národní knihovně ČR uložena povinnost hradit kolektivním správcům (DILIA a Ochranná organizace autorská) odměny za půjčování autorských děl v knihovnách ČR ve výši 0,50 Kč za jednu absenční výpůjčku? Na základě statistických údajů o počtu výpůjček uskutečněných knihovnami se pravidelně provádí výpočet odměn za půjčování v uplynulém roce. Za rok 2011 byla takto uhrazena částka více než 22,4 mil. Kč.

Za které knihy zaplatila NK zaplatila nejvíce v roce 2011, které byly nejpůjčovanější?

TOP 30 českých autorů

TOP 30 českých autorů

Nejpůjčovanějším českým autorem v roce 2011 byl spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška, který má ve fondech sledovaných knihoven 46 svých děl, u kterých bylo evidováno 16 379 výpůjček. Následovala autorka dětské literatury Věra Řeháčková s 14 847 výpůjčkami (121 titulů). Na třetím místě se umístil Michal Viewegh, jeho 23 titulů bylo půjčeno 11 733krát. V níže uvedeném přehledu třiceti nejpůjčovanějších spisovatelů převažují autoři literatury pro děti a mládež a autoři orientovaní na četbu pro ženy. Najdeme zde ale také autory oceňované literární kritikou, jako je například Jaroslav Rudiš (2490 výpůjček), Ivan Klíma (2451 výpůjček), Milan Kundera (2145 výpůjček) a Josef Škvorecký (1859 výpůjček).

TOP 10 českých děl

TOP 10 českých děl

Nejpůjčovanější knihou roku 2011 českého autora byla Biomanželka od Michala Viewegha vydaná v roce 2010 (1250 výpůjček). Další knihy tohoto autora Román pro muže (1035 výpůjček) a Báječná léta pod psa (919 výpůjček) se umístily na třetím a čtvrtém místě. Druhým nejpůjčovanějším titulem (1106 výpůjček) byla kniha Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti. U tohoto titulu je patrný vliv doporučované četby na školách. Zajímavý byl zájem o určitá klasická díla, například Smrt krásných srnců od Oty Pavla nebo o novely Bohumila Hrabala.

TOP 30 zahraničních autorů

TOP 30 zahraničních autorů

Nejpůjčovanější zahraniční autorkou se stala spisovatelka románů pro ženy Danielle Steelová (17 700 výpůjček, 47 zastoupených děl) následovaná autorkou podobného žánru Sandrou Brownovou (12 771 výpůjček, 21 zastoupených děl). Opět jsou velmi silně zastoupeni autoři literatury pro děti a mládež, například J. K. Rowlingová (9447 výpůjček, 10 zastoupených děl) a francouzský autor Asterixe a Obelixe René Goscinny (7110 výpůjček, 28 zastoupených děl). Mezi převážně ang­lické autory se probojoval švédský autor detektivek Stieg Larsson (4652 výpůjček) a dvě slovenské autorky ženské četby Táňa Keleová-Vasilková (3736 výpůjček) a Eva Urbaníková (3604 výpůjček). Mezi autory najdeme známé spisovatele fantasy, například Terryho Pratchetta (6750 výpůjček) nebo autorku upíří literatury Stephanii Meyerovou (5604 výpůjček). Určitým překvapením může být zastoupení dramatika a básníka Williama Shakespeara (2936 výpůjček), ale i zde se zřejmě projevuje vliv doporučované školní četby.

TOP 10 zahraničních titulů

TOP 10 zahraničních titulů

Pořadí deseti nejpůjčovanějších titulů suverénně ovládl švédský autor detektivek Stieg Larsson s nejpůjčovanějším titulem Muži, kteří nenávidí ženy (1612 výpůjček) a na dalších místech Dívka, která si hrála s ohněm (1525 výpůjček) a Dívka, která kopla do vosího hnízda (1515 výpůjček). Na druhém místě vidíme Joan K. Rowlingovou s knihou Harry Potter a kámen mudrců (1603 výpůjček) a od téže autorky je na šestém místě ještě Harry Potter a relikvie smrti(1466 výpůjček). Na osmém až desátém místě najdeme historickou ságu Dynastie Morlandů od britské autorky Cynthii Harrod-Eaglesové.

Zdroj: Čtenář, měsíčník pro knihovny 2013/5, Vít Richter, NK Praha

 

zdenka

Jakub Volný – Habent sua fata libelli

I knihy mají své osudy. Tak zní latinské přísloví, které si autor vybral jako titul své prvotiny. Povídky “nefrčí”. Přesto je dobré čas od času po některé z útlých povídkových knížek sáhnout – doporučuji třeba edici Česká povídka. Pod rukou Jakuba Volného ožívá vše neživé. Vroucí city se probouzí v klávesách starého piana, v knihách i v odpadcích ve škarpě. Krásná příroda i zdánlivě obyčejné věci promlouvají k lidem, milují je nebo je nenávidí. Některé z jeho kratičkých příběhů mi dokonce připomněly skvělé Povídky nečekaných konců Roalda Dahla.

Simon Mawer – Jidášovo Evangelium

Tři dějové linie. Kniha sice není tak náročná, jako Dumasovy romány se stovkami osob, ale čtenář se přece jen musí soustředit, aby na každé stránce věděl, kde a kdy se právě nalézá. Na otázku “Proč?” dostane odpověď až v závěru knihy. (Pokud to není zrovna vášnivý detektivkář, který odhalí pravdu na 42. stránce). Evangelium je první Mawerova kniha, která byla přeložena do češtiny. Podle mého nedosáhne takového věhlasu jako skvělý Skleněný pokoj (o vile Tugendhat) či Mednelův trpaslík. Kdo však má rád spekulace ve stylu “Šifry mistra Leonarda”, určitě si přijde na své. A já se mohu těšit na letošní podzim, kdy vyjde Mawerova nová kniha Pád.

Zdeňka Adlerová

Sylva2Josef Čapek – Publicistika 2. Výtvarné studie a kritiky 1905-1920

V šestém svazku Spisů Josefa Čapka, které vydává nakladatelství Triáda, přichází na řadu nejméně známá oblast jeho literárního díla. Články a eseje o výtvarné kultuře přitom Čapek psal již od studentských let až do konce svého života. Spektrum témat je široké – výstavy českých i německých spolků, novinky z Paříže a Berlína, články o nejnovějších knihách o moderním umění, texty o umělcích známých i dnes zapomenutých. Josef Čapek od začátku obhajoval soudobé francouzské malířství – dílo Picassa, Deraina apod. – a jeho zákonitostem a východiskům věnoval několik teoretických statí. Díky pečlivé práci editorek tohoto svazku máme jako „na dlani“ vše, čím žilo nejen české výtvarné umění 1. čtvrtiny 20. století.

Mgr. Sylva Cidlinská

zdenkaGoce Smilevski – Freudova sestra

Líbí se mi romány amerického psychoterapeuta Irvina D. Yaloma. Celkem stravitelnou formou se i laik doví mnohé „vědecké“. Zajímalo mne proto, jak si s dějovou i filosofickou stránkou (protože o tom to většinou je) poradí mladý Makedonec, který studoval na Karlově univerzitě v Praze či na Středoevropské univerzitě v Budapešti. Příběh, který vypráví sestra Sigmunda Freuda Adolfína, začíná ve Vídni v roce 1938, kdy věhlasný zakladatel psychoanalýzy odmítá svým sestrám zajistit víza k odjezdu ze země. Záhy na to jsou všechny deportovány do Terezína. Zde Adolfína začíná vzpomínat na celý svůj život, dětství, vztahy se sourozenci, lásky. Román není “lehký”, ale velmi působivý. Autor za něj získal v roce 2010 Cenu Evropské unie za literaturu.

Zdeňka Adlerová

zdenka

Terry Bisson – Medvědi objevují oheň

Knihy se k nám dostávají cestami všelijakými. “Medvědy” jsem potkala na internetových stránkách studentského projektu KniháRUM. Osobité vyznání ke knize mne oslovilo, a proto jsem “je” přibalila do svého dovolenkového zavazadla. Udělala jsem dobře. Unavená celodenními turistickými zážitky bych se stěží prodírala sáhodlouhým románem. Bissonovy krátké povídky však vždy příjemně ukončily pestrý den. Povídky s prvky sci-fi, fantasy (George) i hororu (Mývalí kožíšek) doporučuji těm, kteří chtějí znát názor mimozemšťanů na lidské pokolení (Jsou celí z masa), jak by to na Zemi mohlo vypadat po geologické katastrofě (Přes Plochou horu), co se stane, nabídne-li vám bankomat nejen vklad či výběr (Stiskni Ann), zda se dá cestovat za hranici smrti (Nekronauti), jak vyřešit odstraňování jedovatých odpadů (Toxický koblížek), jak je to vlastně s delfíny (Vzkaz) a další.

Rachel Joyceová – Nepravděpodobná pouť Harolda Freye

Skvěle napsaný román, po jehož přečtení určitě mnozí dostanou chuť vyrazit na cestu, ocení spíše “starší” ročníky. V životě každého člověka se objeví tragické momenty, které ovlivní jeho život. Je důležité na ně nebýt sám. A cítí-li se tak, je ještě důležitější z té samoty ode/jít. Příběh šedesátníka Harolda v mnohém připomíná běh Forresta Gumpa. Rozdíl je v tom, že Forrest neustále běží před něčím a Harrold jde za záchranou – Queenie, Maureen, sebe …

Zdeňka Adlerová

Magnesia Litera – Kniha roku 2013
Jiří Hájíček: Rybí krev (Host)

Litera za prózu
Zuzana Brabcová: Stropy (Druhé město)

Litera za poezii
Jakub Řehák: Past na Brigitu (fra)

Litera za knihu pro děti a mládež
Pavel Čech: Velké dobrodružství Pepíka Střechy (Petrkov)

ČEZ Litera za literaturu faktu
Jiří Křesťan: Zdeněk Nejedlý (Paseka)

Litera za nakladatelský čin
Ivan Wernisch: Živ jsem byl! (Druhé město)

Litera za překladovou knihu
Richard Pietrass: Z lemu snu (Přeložila Věra Koubová, Revolver Revue)

DILIA Litera pro objev roku
Jaroslav Žváček: Lístek na cestu z pekla (Paseka)

Kosmas Cena čtenářů
Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně (Host)

Komentáře k jednotlivým knihám včetně prvních kapitol najdete ZDE.

bara

Carl Honoré – Chvála pomalosti

V dnešní uspěchané době plné rychločtení, rychlého jídla, vztahů i peněz je příjemné přečíst si ódy na pomalost – a totiž, že pomalé je dobré. Autor létá po celém světě (což trochu popírá filozofii pomalosti, ale budiž), aby našel ten pravý recept na la dolce vita, pomalý život, kde si každý jede svou rychlostí. Pomalost studuje opravdu důkladně: můžete se naučit, jak zpomalit v práci, ve volném čase, ale také milování, učení a dopravě. Velice čtivý samorádce, kterého doporučuji číst pomalu a důkladně.

Bára Adlerová

zdenka

Rafíq Šámí – Temná strana lásky

Denně slýchám a čtu zprávy o válce v Sýrii. Je tedy čas na knihu, která je uvozena těmito slovy: “Zkostnatělý svět arabských tradic, touha po svobodném životě bez společenských a politických pout, krvavá nenávist znepřátelených rodů, krutý despotický režim a náboženský fanatismus, to vše popisuje kniha Rafíqa Šámína. Román představuje úchvatné panorama Sýrie na pozadí životních osudů tří generací dvou znesvářených křesťanských rodů a nesčetného množství dalších postav a postaviček z křesťanské vesnice, ze sousedství starobylé čtvrti a celého Damašku, ale i z prostředí klášterů, lágrů, psychiatrické léčebny či izraelsko-arabského pohraničí…” Velmi čtivé, i když povětšinou neveselé… Booktriller

Zdeňka Adlerová

alenaT

E. L. James – Padesát odstínů temnoty

Druhý díl pokračuje ve vyprávění příběhu o Christianovi a Aně. O tom jak se po rozchodu nedokáží vyrovnat s prázdným místem vedle sebe, o tom jak Christian, i když si myslel, že toho není schopen, přichází na to, že miluje. Ana nastupuje do nové práce a tam se seznamuje se svým podivně se chovajícím šéfem a taky se jí zpátky do života vrací její láska. Oba se poznávají, oba si k sobě hledají nové cesty a oba si určují nová pravidla. Zároveň má Ana tu nemalou čest poznat jednu z Christianových bývalých sub a taky s dopadem její lásky na tu nebohou ženu. Taky musí čelit svodům svého šéfa a taky skoro tragickou situací kolem Christiánova výletu vrtulníkem, kdy se oba pohřešují. Tento díl se mi líbil možná víc než první, kniha je opravdu hodně čtivá a je jedním dechem pryč.

Alena Tyityisová

zdenka

Monika Peetzová – Úterní ženy

Pět žen, úterky ve francouzské restauraci a pouť po svatojakubské cestě, to jsou klíčová slova románu Úterní ženy. Dobrou zprávou je, že není zbytečně sentimentální ani přemrštěně citově naléhavý. Jednou ročně spolu pětice vyjíždí na krátkou dovolenou. Ale letos je všechno jinak: Judith čerstvě ovdověla. Po smrti svého muže najde deník, který si vedl při svém putování do Lurd. Arne onemocněl rakovinou, a tak se do cíle nikdy nedostal. Pětice kamarádek se rozhodne, že Arneho pouť dokončí za něj – ale netuší, do čeho se pouštějí. Krok za krokem přicházejí na stopu tajemství, které jim obrátí životy vzhůru nohama a konfrontuje je s překvapivými skutečnostmi. Svatojakubská pouť, která měla podpořit truchlící Judith, všem pěti přítelkyním otevře oči. Nic není ve skutečnosti takové, jak to vypadá.

Zdeňka Adlerová

smoldas

Ivo Šmoldas, náš host Literárního čaje o páté doporučuje:

Pavlína Brzáková – Dech a hlas čínské zpěvačky Feng-yün Song
S autorkou i hrdinkou knihy jsem se setkal při společném pořadu. Slyšet v Čechách zpívat čínskou zpěvačku moravské lidové – to byl skutečně zážitek. Jako nakladatelský redaktor mohu již po přečtení úvodu knihy zodpovědně říci, že je napsaná velmi dobře! Knihu najdete ve fondu KKD.

Arnošt Goldflam – Tata a jeho syn
Goldflamovy knihy doporučuji všechny, i když většina z nich je určena pro děti. Moje vnoučata mají jeho pohádky velmi ráda. 
Soubor sedmnácti povídek Tata a jeho syn obsahuje příběhy i historky, jejichž protagonistou je autorův otec – tata. S humorem, který osobitým způsobem navazuje na Karla Poláčka, zachycuje autor zejména padesátá a šedesátá léta minulého století, tehdejší Brno, atmosféru čerstvě instalovaného komunistického režimu i situaci jedné židovské rodiny v tom všem. Tato kniha již brzy bude ve fondu KKD. Pan Arnošt Goldflam bude hostem Literárního čaje o páté v pondělí 29. dubna 2013.

zdenka

Simon Mawer – Dívka, která spadla z nebe

Francouzská sekce britského Velitelství zvláštních operací vyslala v období od května 1941 do září 1944 do terénu 53 žen. 12 z nich zajali a zavraždili Němci, další zemřela během své mise na meningitidu. Ostatní válku přežily. O některých se veřejnost dozvěděla z filmů a knih. Osudy jiných jsou ale dodnes neznámé. Všechny byly skutečnými hrdinkami. Tolik předmluva ke knize.

Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce druhé světové války ji mimo jiné právě pro její perfektní znalost francouzštiny naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii. Díky přitažlivé postavě hlavní hrdinky se Dívka, která spadla z nebe čte jedním dechem.

Doporučuji také Mawerovy knihy Mendelův trpaslík (Brno – Georg Mendel) a Skleněný pokoj (Brno – vila Tugendhadt)

Zdeňka Adlerová

Liza Dalbyová – Gejša

Americká antropoložka Liza Dalbyová si během svého pobytu v Japonsku na vlastní kůži vyzkoušela, co to znamená být gejšou. Přijala jméno Ičigiku a stala se členkou společenství gejš v kjótské čtvrti Pontočó. O „světě květů a jív“ napsala velmi zajímavou knihu, kde uvádí na pravou míru řadu mýtů a předsudků. Skutečné gejši jsou umělkyně, které ovládají tradiční tanec, zpěv, hru na šamisen i společenskou konverzaci. Autorka mapovala koncem 70. let jejich život v Kjótu, Tokiu a v lázeňských oblastech. Milovníci dalekých krajů a exotických kultur se jistě rádi začtou.

Mgr. Sylva Cidlinská

 

Graham Moore – Sherlock

Jako první mne před lety zaujal Muž s dýmkou a houslemi. Nedávno mne přímo fascinoval britský televizní seriál Sherlock (už je natočená druhá série!) V poslední době se objevilo několik Doyleových pokračovatelů. Moore se nechal inspirovat skutečnými událostmi, známými z životopisů A. C. Doyla, a rozdělil svůj příběh do dvou časových rovin. V roce 1900 vystupuje jako  hlavní hrdina právě A. C. D. s přítelem Bramem Stockrem (autor Draculy), zatímco v roce 2010 pátrá mladý literární badatel Harold po vrahovi významného člena holmesovské společnosti (skutečná postava, skutečná smrt).

Zdeňka Adlerová

 

Milan Kundera – Nesnesitelná lehkost bytí

Tato filozofická klasika není nejlehčí čtení, ovšem výborně se hodí pro večery pod lampou. Jak je v dovětku napsáno, jedná se vlastně o román o lásce. Cesty čtyř hlavních postav Franze, Sabiny, Tomáše a Terezy se navzájem splétají a rozplést je někdy dokáže až smrt. Ačkoliv se vše odehrává v zrcadle totalitního temna, příběh je vlastně nadčasový – líbí se mi, že totalita se v tomto případě jako pedantské zlo dá nahradit čímkoliv jiným, ať už válkou, sobeckostí, kapitalismem nebo čirou lidskou zlobou. A tak se mnohovrstvá kniha dá číst pořád a pořád dokola, protože netyje jen z popisu a kritiky bývalého režimu.

Bára Adlerová

Co Vy na to, pane Šmoldasi?

Popuzené poznámky a glosy – tak zní podtitul útlé, ale velmi potřebné knihy. V “originále” můžete vtipné, ironizující a mimořádně výstižné komentáře k současnému politickému, ekonomickému či společenskému dění slyšet v raním vysílání Rádia Impuls. Ba co víc, s tímto původem olomouckého Hanáka, filologa, básníka, redaktora a moderátora se můžete setkat 25. března 2013 ve vyškovské knihovně na tradičním Literárním čaji o páté. Video „O slepicích“

Zdeňka Adlerová

Diana Gabaldon – Bubny podzimu

Čtvrtý díl ságy Cizinka. V tomto díle se Clare a Jamie Fraser usazují v nové kolonii v Americe, plánují svou novou budoucnost, setkávájí se s Jamieho tetou Jocastou a její farmou. Stejně tak se prolíná příběh se životem jejich dcery Brianny a její lásky k Rogerovi, kteří se poznávají a plánují společný život. V tom ale Brianna naplánuje průchod menhiry za jejím otcem a matkou a svůj plán uskuteční. Roger, jakmile to zjistí, se vydá za ní. Oba prochází těžkými životními útrapami a jejich život se vydává úplně jiným směrem. Tento díl je ještě krásnější jak ty předcházející. Vůbec celá sága je nádherným příběhem o lásce, životě a nesnázích, kteří se ve dvou vždy zvládají líp.

Alena Tyityisová

Amy Kathleen Ryan – Vesmírná pouť I – Mlhovina

Už dlouho jsem ne(do)četla “scifárnu”. Název této knihy sliboval návrat k vesmírným technologiím – na rozdíl od dnes všudy přítomných fantasy draků a upírů. Pravda, o moderní vesmírnou technologii zde příliš nejde. V popředí je lidská společnost v postkatastrofické době, bojující o přežití, na cestě k Nové Zemi. Ale příběh šestnáctiletých vesmírných poutníků Waverly a Kiernana je napsán tak dobře, že se už těším na pokračování. A vůbec mi nevadí, že v jedné anotaci byla označena “pro teenagery”. Mám mnoho co říci i “současným” dospělým.

Zdeňka Adlerová

Milan Silný – Každý kopec se zvedá… VÝŠ

Další a další díly úspěšných příběhů obyčejně nedosahují úrovně toho prvního. Tato knížka z edice Cykloknihy je už třetí v pořadí na stejné téma, ale na ni to neplatí. Tentokrát se vydáme s autorem za zdoláváním kopců v zahraničí. Nejde o špičkový sport s podporou týmů expertů, jakým je dnešní cyklistika. Nejde ani o extrémní kopce a honbu za pomyslnými rekordy, i když i takové se najdou, ale spíš o chuť po dobrodružství, hledání vlastních cest a limitů i sama sebe. To vše psáno živým jazykem a s vtipem občas drsnějším, protože takové cestování na kole a zpravidla v partě podobně laděných týpků prostě je. Pokud máte rádi takové toulky a výpravy na kole, nechte se inspirovat dříve, než přijde nová sezóna. Bude vám líto, že skončil poslední příběh a na další si musíte počkat, až vyjde čtvrtý díl.

Ing. Karel Slezák

Radka Hrevušová, Iva Trhoňová – Pekárnománie (Kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně)

Domácí pekárnu jsem si pořídila už v loňském roce a přiznávám, že jsem v ní vystřídala tak 3 – 4 recepty, navíc z internetu. Proto jsem sáhla po tomto kompletním průvodci pečením a v tu chvíli propadla “pekárnománii”. Jako první jsem upekla “Milčin blbovzdorný chleba”, protože v popisu stálo, že jej zvládne každý … Povedl se!

Zdeňka Adlerová

Kromě historických knih, čtu zejména detektivní příběhy Američana Raymonda Chandlera, Slováka Dominika Dána – pokud možno v originále (ve vyškovské  knihovně máme čtyři knihy přeložené do češtiny). Z českých autorů Václava Erbena a samozřejmě geniální (nejen) povídky Karla Čapka.

Z dob, kdy jsem čítával krásnou literaturu, rád vzpomínám na díla M. A. Šolochova a L. N. Tolstého.

Doporučuje brněnský spisovatel Stanislav Češka – host Literárního čaje o páté Klubu přátel KKD

Vlastimil Vondruška – Jménem krále (audiokniha)

“Historickou detektivku považuji tak trochu za pohádku pro dospělé. Základní atributy jsou totiž stejné. Dobro bojuje se zlem a nakonec zvítězí. V tom vidím velikou přednost beletrie, protože skutečná historie je někdy krutá a často i smutná, ale spisovatelé by měli dávat lidem radost a víru.” V. V.

Něco na té historické (audio)detektivce přece jenom je… táhlo mi hlavou, když mi v uších dozněla poslední slova Vladislava Beneše v roli Oldřicha z Chlumu. Domácí příprava na Literární čaj s panem Stanislavem Češkou (první detektivka z historické řady Případ úzké dýky) a zejména jeho vyprávění mne přimělo opět po tomto žánru sáhnout. Jelikož Češkův Slavomír na druhé pokračování teprve čeká, zvolila jsem populárního Oldřicha. A nezklamala jsem se.

Zdeňka Adlerová

E. L. James – Padesát odstínů šedi

Napřed mi to přišlo jako něco mezi Stmíváním a filmem Sekretářka (kdo neviděl, ať mrkne), ale postupně jsem si knížku zamilovávala! Není určená pro někoho, kdo za slovem sex vidí jen misionářskou polohu, ale pro ty, kteří se nebojí a experimentují.
O čem kniha je, bylo napsáno už hodně řádků, ale i já teda nějaký popíšu. Příběh vypráví o dívce Anastasii, ctnostné panně, která miluje hrdiny z romantických knih a na svého prince teprve čeká. Nikdy by ji nenapadlo, že ho najde v krásném, bohatém, zkaženém, tajemném a citlivém Christianovi Greyovi. První díl trilogie vypráví o několika jejich společných dnech a o tom, co to s oběma udělá a co to pro ně znamená. Všichni máme tajnou stránku.

Alena Tyityisová

Jiří Hájíček – Rybí krev

Budějovický spisovatel Jiří Hájíček vydal na konci loňského dubna novou knihu s názvem Rybí krev. Její děj je zasazen do okolí Temelína a vypráví příběh tří kamarádek, kterým změnila život stavba jaderné elektrárny a vysídlení tamních obcí. Kritikové knihu, která popisuje končící normalizaci a počátky demokracie, odhadují na dalšího adepta na cenu Magnesia Litera. Rybí krev patří mezi příběhy, které mne vždy dostanou “datováním”. Kdy mohu srovnávat, co jsem v onom roce, dni dělala já a co hrdinové knihy. Hájíčkovi “lidé” totiž nejsou zdaleka fiktivní.
Již dříve jsem četla Hájíčkův román Selské baroko, ve kterém se autor vyrovnával s kolektivizací venkova. Doporučuji obě.

Zdeňka Adlerová

Blanka Matragi – Jedu dál

Ve druhé autobiografické knize známé módní návrhářky se dočtete o nejrůznějších peripetiích, které dovedly hyperaktivní zrzku ze Světlé nad Sázavou až do válkou zmítaného Libanonu. Nahlédnete pod pokličku magického sousloví „haute couture“ a chybět nebude ani tajuplný svět arabských princezen, který je pro běžného Evropana vzdálený jako Příběhy tisíce a jedné noci. Blanka Matragi vzpomíná i na ideály, se kterými se po sametové revoluci vracela do Československa, a které brzy vzaly za své. O zvláštnostech českého podnikatelského prostředí se na vlastní kůži přesvědčila několikrát. Jak už ale název její knihy napovídá, nevzdává se a stále hledá novou inspiraci.

Mgr. Sylva Cidlinská

Ota Filip – Valdštejn a Lukrecie

Když byl jeden z nejvýznamnějších vojevůdců a politiků z doby třicetileté války Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) ještě neznámým a chudým šlechticem, učinil z dnešního pohledu dva taktické kroky: přestoupil ke katolicismu a oženil se s bohatou vdovou Lukrecií Nekšovou z Landeku, majitelkou vsetínského panství.
Po pěti letech paní Lukrecie zemřela a Albrechtovi se podařilo získat její majetek jako dědictví. Jak k tomu došlo? Co se tenkrát ve Vsetíně odehrálo? Byl to klíčový moment pro Valdštejnovu budoucí kariéru?

Zdeňka Adlerová

Marek Šindelka – Zůstaňte s námi
Povídkové knížky se málokdy stávají bestsellery. V poslední době se však v české literatuře tomuto žánru začíná dařit. Pokud nemáte potřebu se s literárními hrdiny ztotožňovat – kdo by se taky chtěl dobrovolně dostat do popisovaných nezáviděníhodných, absurdních situací – začtěte se do osmi povídek mladého nadějného autora.

Petra Soukupová – Zmizet
Pod titulem autorčiny druhé, a opět velmi úspěšné, knihy Zmizet se skrývají tři povídky, které spojuje motiv zmizení někoho v rodině. Někdo je označuje za depresivní, existenciální, jiní civilní, realistické, s odcizujícím odstupem. V každém případě to není příliš veselé čtení, přestože vypravěči příběhů jsou ve dvou příbězích děti. Často vás bude mrazit při pomyšlení – skutečně to tak dítě cítí, vidí, vnímá? Skutečně máme my „dospěláci“ vždy pravdu, vždy navrch? A ve třetím příběhu se opět přesvědčíte, že mnohá rodinná tajemství ubližují tím více, čím déle trvá jejich odhalení.

Martin Ryšavý – Cesty na Sibiř
Hrdinou Cest na Sibiř je mladík toužící stát se „mužem s vlastnostmi“; rezignuje proto na vědeckou kariéru i rodinný život a vydává se na dalekou pouť, v jejíž zdánlivě chaotické trajektorii pozvolna rozpoznává logiku hlubšího řádu. Kniha, kterou lze číst jako cestopis, jako milostný příběh, nebo třeba i jako dokument o současných životních podmínkách na ruském Dálném Východě, se ve svém celku stává „klasickou“ románovou skladbou o smyslu lidské touhy po dosažení duchovních jistot.

Emil Hakl – Skutečná událost (novinka)
Tato kniha zatím v našem fondu chybí, ale již je objednána.

Doporučuje Petra Hůlová – host Literárního čaje o páté Klubu přátel KKD

Véronique Vienne, Erica Lennard – Umění nic nedělat a jak mít čas pro sebe

“Cítíte se neskutečně vyčerpaní? Zanechte urychleně toho, čím se momentálně zabýváte a věnujte čas četbě této knihy … Její okouzlující představivost a nesmírná moudrost nám naznačí velmi jasně, že jen neustále něco děláme a příliš málo žijeme.” Tak zní doporučení na modré obálce útlé knihy. Vzpomínáte na Vánoce?. Přiznejte si – žili jste nebo dělali? Uklízeli, pekli, sháněli “nezbytné” dárky, doháně resty v práci nebo odpočívali na koncertech, výstavách, ve společnosti rodiny, přátel, knihy …? V této knize nenajdete nic převratného. Pojmy prokrastinace, dýchání, hovět si, hydroterapie, aromaterapie či umění naslouchat určitě všichni známe. Jen je třeba si je někdy připomenout…

Zdeňka Adlerová

Jarmila Pospíšilová

Známá prostějovská právnička píše šmrncovní romány. Začtete se raz dva. Detektivní napínavé české příběhy nebo jen prostě něco ke čtení v sychravém nedělním odpoledni ke kávě. Zkuste např. detektivku s názvem Kosa a kámen. Další její knihy, které doporučuji:

Palačinky s pepřem
Román popisuje život mladé dívky upoutané nešťastnou nehodou na invalidní vozík. Co teď? Žít dál, pracovat, najít lásku??

Podzimní blues
Detektivka odehrávající se mezi podzimními kapkami deště. Při procházce kolem rybníka se najde mrtvola muže. Jak to všechno dopadne, kdo to je a a o co se jedná? Zjistíte po přečtení.

Prach popel a dým
Záhadné tajemství z minulosti (poválečné období) odehrávající se v okolí vřesovského mlýna vyjde najevo až po 50 letech.

Autorka, která má ráda kešu oříšky a ráda se vrací, jako každý jiný, večer domů z práce píše o blízkém okolí, které je nám známé. Dáte mi za pravdu?

Mgr. Jana Hošáková

Stephen King – Zhubni (pod pseudonymem Richard Bachman)

Nejedna/nejeden z nás na začátku nového roku slibuje: Zhubnu! Ne vždy se to však zdaří… Billy Haleck má všechno, co si může přát – drahý dům, spokojenou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku, jejíž starý otec nad ním vysloví podivnou kletbu: „Zhubni,“ řekne mu a pohladí ho po tváři… Jaký je rozdíl mezi Kingem a Bachmanem? Richard se s psaním “nepárá”. Hned na začátku uvede čtenáře doprostřed děje, rychle jej provede špinavostmi a lidskou malostí, aby náhle – v místě, kde Stephen teprve buduje zápletku – děj ukončil. A vězte, že Bachman, na rozdíl od Kinga, nemá rád úplně šťastné konce.

Zdeňka Adlerová

Mariusz Szczygiel – Láska nebeská

Knížka fejetonů známého polského čechofila vznikla jako neobvyklý novinový projekt. Vydavatelství deníku Gazeta Wyborcza po 17 týdnů vydávala vždy jednu českou knihu i s jejím filmovým zpracováním. A Szczygiel ke každému z nich napsal v novinách fejeton, jak o filmech, tak i o Češích, jejich povaze a nutném srovnání s jejich sousedy. Krátké kousky nastavují zrcadlo nejen české kultuře a povaze, ale také se v nich odrážejí aktuální události. Tak trochu jinýma očima se třeba podíváte na pohřeb Václava Havla, válku s českým bulvárem Michaela Viewegha nebo soudy Martina Michala.

Recenze a první kapitola

Bára Adlerová

Felicity a Roald Dahlovi – Vzpomínky z kuchyně  aneb Jak se vaří v Gipsy House

Kuchařka? Biografie? Povídky a postřehy ze života? Možná od všeho trochu. Každá stránka knihy vás přesvědčí, že jídlo není jen každodenní nutností, ale zhmotněním myšlenky, inspirací.  Nahlédnete do života Roalda Dahla, zjistíte, jak a kde žil. Dýchne na vás atmosféra staré dobré Anglie, jak ji popsal Jerome Klapka Jerome nebo Karel Čapek. Jídlo tu má hlavní roli, ale díky vzpomínkám a komentářům ožívá a je jen na vás, abyste si představili, co zrovna Roald Dahl vařil při psaní Karlíka a továrny na čokoládu…

Zdeňka Adlerová

Ulrike Schweikert – Vůně krve

Knížka německé spisovatelky vypráví o upírovi Peterovi von Borgo a policejní komisařce Sabine Bernerové. Sabine vyšetřuje vraždy a únos malé holčičky a k tomu jí svými informacemi pomáhá upír Peter. A to jen proto, že se mu Sabine velmi zalíbila, respektive mu „voní“. Po velkém úspěchu Stmívání se s knihami o upírech roztrhl pytel a tak jsem k této knize přistupovala velmi skepticky. Nakonec mě kniha velmi bavila, má prvky kriminálního románu, trochu toho napětí i romantiky Všem můžu knihu doporučit.

Alena Tyityisová

Julian Barnes – Vědomí konce

Barnes, to nejsou žádné limonádky. Sám autor sice popírá mýtus, že se jeho knihy obtížně čtou. Přesto při čtení jeho textů je skutečně potřeba, aby čtenář myslel, zamýšlel se … Vědomí konce – příběh o přátelství, paměti, stárnutí a smrti – má navíc autobiografický podklad. Autor jej napsal na pozadí osobní tragédie, když mu manželka zemřela na mozkový nádor. Román získal jedno z nejprestižnějších literárních ocenění – Man Bookerovu cenu za rok 2011. Přečtěte si první kapitolu.

Zdeňka Adlerová